ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε.

Σ.Ε.Μ.ΕΞ. – ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε.
Σχέση ανακύκλωσης

ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε. 1Το Σ.Ε.Μ.ΕΞ. (Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Μηχανών Θαλάσσης Μικρών Σκαφών) όπως γνωρίζετε είναι μέτοχος στο ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ Α.Ε. (Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών) το οποίο με υπευθυνότητα εδώ και έξι χρόνια από την ίδρυσή του ανέλαβε την εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών αυτοκινήτων και βιομηχανίας σε όλη την Ελλάδα, διασφαλίζοντας την επεξεργασία και ασφαλή διάθεση των συσσωρευτών, ακόμα και όταν δεν είναι δυνατή η ανακύκλωσή τους.

Η συμμετοχή στο Σύστημα, τον μοναδικό πανελλαδικό φορέα εναλλακτικής διαχείρισης συσσωρευτών, δεν είναι προαιρετική. Είναι εκ του νόμου υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν συσσωρευτές, εκτός αν οργανώσουν ατομικά συστήματα. Στα συλλογικά συστήματα, όπως το ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. οφείλουν να συμμετέχουν και οι παραγωγοί αποβλήτων.

Οι κατηγορίες των συσσωρευτών που συλλέγει το ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. είναι:
•    Συσσωρευτές εκκίνησης: οχήματα, μοτοσικλέτες, αγροτικός εξοπλισμός, σκάφη θαλάσσης.
•    Συσσωρευτές ερμητικά κλεισμένοι (alarm, ειδικές εγκαταστάσεις κ.λπ.).
•    Συσσωρευτές έλξεως (μηχανήματα διαχείρισης φορτίων, όπως περονοφόρα, παλετοφόρα κ.ά.).
•    Στατικοί συσσωρευτές (τροφοδοσίας τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, ups κ.ά.»
•    Συσσωρευτές νικελίου – καδμίου (χρησιμοποιούνται, λόγω της υψηλής τους αντοχής, κυρίως σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες).

Έγκλημα η μη ανακύκλωση συσσωρευτών

Τα βασικότερα στοιχεία που περιέχονται στους συσσωρευτές είναι ουσίες τοξικές. Ουσίες, δηλαδή, οι οποίες καταστρέφουν το περιβάλλον και επιβαρύνουν την υγεία μας:
•    Ο μόλυβδος, σε περιπτώσεις συνεχούς ή υπερβολικής έκθεσης, προκαλεί αύξηση αρτηριακής πίεσης, αναιμία, βλάβες στον εγκέφαλο και διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά.
•    Το θειικό οξύ, το οποίο περιέχεται στους συσσωρευτές που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μπορεί να δηλητηριάσει περίπου 3 εκατ. κυβικά μέτρα υπόγειων πόσιμων υδάτων και προκαλεί θάνατο στα ψάρια και σε κάθε είδους ζωή στο νερό.
•    Το κάδμιο, ως τοξική και καρκινογόνος ουσία, επηρεάζει τους πνεύμονες, προκαλεί βλάβη στους νεφρούς, διαταραχές στα οστά και αιματολογικές διαταραχές.
•    Το νικέλιο και τα άλατά του προκαλούν δερματίτιδα, ανάπτυξη καρκίνου, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακές ανωμαλίες και αλλεργικές αντιδράσεις.
•    Το μοναδικό «αντίδοτο» στις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης διάθεσης των συσσωρευτών είναι το ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Για να μη γίνετε συνεργοί στο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες

•    Προστατεύουμε το περιβάλλον. Πολλά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι πολύτιμα συστατικά του φλοιού της γης που δεν διασπώνται. Όταν τα πετάμε χωρίς να τα ανακυκλώνουμε, οι ζωντανοί οργανισμοί τα απορροφούν με το νερό, τον αέρα και την τροφή και δύσκολα μπορούν να τα αποβάλλουν. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βιοσυσσώρευση. Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες και όσα υλικά είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν, περιορίζουμε δραστικά την απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων στο περιβάλλον.
•    Εξοικονομούμε ενέργεια. Τόσο για την εξόρυξη όσο και για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Με την ανακύκλωση, ξαναβάζουμε στο ρεύμα παραγωγής τα υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν εξοικονομώντας ενέργεια. Για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως και το 80%.
•    Μειώνουμε τα απορρίμματα. Η μείωση του όγκου απορριμμάτων είναι ακόμη ένα μεγάλο κοινωνικό όφελος της ανακύκλωσης. Οι ήδη υπερφορτωμένοι χώροι υγειονομικής ταφής θα επιβαρύνονται με πολύ λιγότερα σκουπίδια, αν η ανακύκλωση γίνει συνήθεια όλων μας.
•    Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Καθώς οι υπεύθυνοι φορείς για την ανακύκλωση στελεχώνονται, νέες ευκαιρίες δημιουργούνται για τους νέους στον τομέα της ανακύκλωσης.