Νέα
Νέα

Τα μέλη μας

Καθέλκυση πρώτου OCEAN EAGLE 43 της Μοζαμβίκης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Σειρά φωτογραφιών από την καθέλκυση του πρώτου από τα τρία τριμαράν περιπολικά τύπου OCEAN EAGLE 43 που ναυπηγούνται για τη Μοζαμβίκη αποδέσμευσε η CMN (Constructions Mécaniques de Normandie) που αποτελεί μέλος, όπως και τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ), του ομίλου Privinvest Shipbuilding.

Υπενθυμίζεται, ότι το μήκους 43 μέτρων OCEAN EAGLE 43 είναι τριμαράν περιπολικό βελτιστοποιημένο για την εκτέλεση πολλαπλών αποστολών σε ανοικτές θάλασσες – ωκεανούς. Μεταξύ των αποστολών περιλαμβάνονται η αστυνόμευση και περιπολία, η καταπολέμηση της πειρατείας, του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης.

 

Επίσης, η επιτήρηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), η προστασία πλοίων και παράκτιων εγκαταστάσεων, η συνοδεία νηοπομπών, η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και η έρευνα και διάσωση. Δύναται όμως να υποστηρίξει ναυτικές ειδικές επιχειρήσεις, να εκτελέσει αποστολές υδρογραφικές – ωκεανογραφικές και να εξοπλιστεί με σόναρ πλευρικής σάρωσης.

Κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά το OCEAN EAGLE 43 έχει ολικό μήκος 43,60 μέτρα, ολικό πλάτος 15,70 μέτρα και μέγιστο βύθισμα 1,60 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει ανέρχεται σε 30 κόμβους και η εμβέλεια του ανέρχεται σε 3.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 18 κόμβων ή 5.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 12 κόμβων.

Το πλήρωμά του ανέρχεται σε 13 άτομα και το περιπολικό έχει δυνατότητα μεταφοράς 21 κυβικών μέτρων καυσίμου και δύο κυβικών μέτρων πόσιμου ύδατος.

Σε ό,τι αφορά τον τυπικό εξοπλισμό αποστολής του OCEAN EAGLE 43 περιλαμβάνει τηλεχειριζόμενο πυροβόλο διαμετρήματος 20 χλστ, δύο πολυβόλα διαμετρήματος 12,7 χλστ. (ανά ένα τοποθετημένο σε κάθε πλευρό), ηλεκτρο-οπτικό σύστημα επιτήρησης, ραδιογωνόμετρο σύστημα διοίκησης και ελέγχου (C2) και ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο που επαυξάνει σημαντικά την εμβέλεια επιτήρησης.

Στην πρύμνη του διαθέτει ράμπα για την ανέλκυση / καθέλκυση σταθερής γάστρας ελαστικής λέμβου (RHIB) μήκους 7 μέτρων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αστυνομικές αποστολές, ναυτικές ειδικές επιχειρήσεις ή τη μεταφορά προσωπικού / φορτίων από και προς άλλα πλοία επιφανείας.
Το προωστήριο σκεύος αποτελείται από δύο κύριες γεννήτριες, τέσσερις πετρελαιοκινητήρες και δύο προπέλες ελεγχόμενου βήματος (CCP: controllable-pitch propeller).

Εκτός από τη μεγάλη ευστάθεια πλεύσης που χαρακτηρίζει το OCEAN EAGLE 43 (απόρροια της σχεδίασης που έχει υιοθετηθεί), εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του αποτελεί και η πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου που ανέρχεται σε μόλις 1 τόνο καυσίμου για 238 ναυτικά μίλια με ταχύτητα πλεύσης 15 κόμβων.
Αντίθετα, σε ένα συμβατικό περιπολικό συμβατικής σχεδίασης (mono-hull) η αντίστοιχη κατανάλωση για την ίδια ταχύτητα πλεύσης και την ίδια απόσταση ανέρχεται σε 50 τόνους καυσίμου.

Επίσης, η σπονδυλωτή σχεδίαση, η αυξημένη αξιοπιστία και η ευκολία στη συντήρηση επιτρέπουν όχι μόνο την εκτέλεση πολλαπλών αποστολών αλλά μειώνουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος τόσο σε επίπεδο μονάδας όσο και στο πλαίσιο συστήματος επιτήρησης της ΑΟΖ.

 

Διαβάστηκε 2423 φορές

Αναζήτηση

Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 69 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Facebook