Νέα
Νέα

Τα μέλη μας

Απολογισμός Δράσης Έτους 2010

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Έκθεση Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου

 Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2011
 

Γ Ε Ν Ι Κ Α

Το σωματείο μας στην προσπάθεια του για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας συνεργάζεται με άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, φορείς και επιμελητήρια και παραβρίσκεται και συμμετέχει σε θέματα και συναντήσεις που οργανώνονται με βάση το αντικείμενο της ανάπτυξης του κλάδου μας. 

 

Με την ΕΟΒΕΑΜΜ
Το Σωματείο μας είναι από τις 12/5/2001 μέλος της ΕΟΒΕΑΜΜ (Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων Μοτοσυκλετών), η οποία έχει στη δύναμή της Σωματεία μηχανικών, ηλεκτρολόγων, φανοποιών, βαφείων, εξατμίσεων, ψυγείων, αντλιών, μπεκ, φρένων, τροχών, ταξιμέτρων – ταχογράφων, αναρτήσεων, μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, καρμπυρατέρ, ρεκτιφιέ, δομικών, χωματουργικών κ.λπ.

Ο κ. Γιώργος Εμμανουήλ ως εκπρόσωπος του ΣΕΜΕΞ έδωσε το παρόν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΟΒΕΑΜΜ, η οποία έγινε στις 5 και 6 Ιουνίου 2010 στην αίθουσα του Ξενοδοχείου POLISGRANDHOTEL. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

1) Εκλογή προεδρείου, 2) Οικονομικός Ισολογισμός από 1/3/2009 έως 28/2/2020, 3) Προϋπολογισμός από 1/3/2010 έως 28/2/2011, 4) Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής, 5) Έγκριση προϋπολογισμού, 6) Απολογισμός Δράσης της Διοίκησης, 7) Έγκριση Οικονομικού Ισολογισμού και απαλλαγή του Δ.Σ., 8) Έγκριση Διοικητικού Απολογισμού, 9) Ομιλίες – Τοποθετήσεις Αντιπροσώπων, Συνημμένα έγγραφα – Προτάσεις, Ανακοινώσεις, 10) Λήψεις αποφάσεων. 

Με τη ΓΣΕΒΕΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) είναι ως γνωστόν η τριτοβάθμια εργοδοτική οργάνωση που ανήκουν όλες οι δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες όπως η δική μας, Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων και Μοτοσυκλετών που απαριθμεί  στη δύναμή της περίπου 100.000 μέλη - επαγγελματίες , Βιοτέχνες και εμπόρους. Στη συνομοσπονδία αυτή μας εκπροσωπεί από τις αρχές του 2009 ο συνάδελφος και πρόεδρος του σωματείου μας κ. Βουλγαράκης Ηλίας .

Το 2010 ύστερα από μια άψογη συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και το ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτησης) (www.ekepis.gr) και με αρωγό τον πρόεδρο του σωματείου μας κ. Βουλγαράκη ψηφίστηκε το «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ».

Τα μέλη της Ομάδας ανάπτυξης του Επαγγελματικού Περιγράμματος συναντήθηκαν - επικοινώνησαν μεταξύ τους ή με άλλους φορείς για την ολοκλήρωση του επαγγελματικού περιγράμματος 18 φορές. Κατά τις συναντήσεις- επικοινωνίες αυτές γινόταν ενημέρωση και αναφορά σχετικά με την πορεία των εργασιών. Ανταλλάσσονταν απόψεις και προσδιορίζονταν οι νέοι στόχοι υλοποίησης του επαγγελματικού περιγράμματος.
Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών υπήρχε επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας και των συντονιστών του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ με τρόπο άψογο και υποδειγματικό και γινόταν είτε τηλεφωνικά είτε με την αποστολή και λήψη πληροφοριών με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Κατά τη διάρκεια εξέλιξης της μελέτης υπήρξε ανάδραση από τις επαγγελματικές οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών. Επιπλέον, υπήρξε η τελική σύμφωνη γνώμη των επαγγελματικών οργανώσεων σχετικά με το Επαγγελματικό Περίγραμμα του «Τεχνικού Μηχανών Θαλάσσης». Ένα έργο που περιγράφει λεπτομερώς ολόκληρο το επάγγελμά μας από το ξεκίνημά του στην Ελλάδα, περιγράφει τα στοιχεία του Τεχνικού Μηχανών θαλάσσης Σκαφών Αναψυχής, τις αρμοδιότητες του, τις εκπαιδευτικές και τις επαγγελματικές διαδρομές που θα πρέπει να πληροί, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.
Αυτή η δουλειά που μας κάνει όλους χαρούμενους και περήφανους είναι ένα θεμέλειο που μπορούν πάνω του να βασιστούν και να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι που θα θέσουμε από εδώ και πέρα για το μέλλον του επαγγέλματός μας. Είναι επίσης η απόδειξη για το τι μπορούμε να καταφέρουμε επιλέγοντας σωστούς στόχους και δουλεύοντας ενωμένοι με τη βοήθεια αυτού του ειδικού εργαλείου που λέγεται ΣΕΜΕΞ.

 Με το ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ.

 Η καλή συνεργασία του ΣΕΜΕΞ με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ.) www.sydesys.gr συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία και κατά τη διάρκεια του 2010. Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να μη συνεργαστούν και στο θέμα της ανακύκλωσης μπαταριών. Είναι απαραίτητο όσοι συνάδελφοι εμπορεύονται και διακινούν μπαταρίες να εναρμονιστούν με ένα σύστημα διαχείρισης χρησιμοποιημένων συσσωρευτών. Γι’ αυτό τυπώθηκε από το σωματείο μας μια αφίσα η οποία μπορεί να αναρτηθεί στα μαγαζιά των συναδέλφων μας και να πιστοποιεί την έμπρακτη ευαισθησία στο θέμα της ανακύκλωσης και στην προστασία του περιβάλλοντος και της ρύπανσης.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 ο κ. Γιώργος Παλαμάρας εκπροσώπησε το ΣΕΜΕΞ στην 5η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών Α.Ε., (ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε.) η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο ΔΕΚΕΛΕΙΑ (Λ. Δεκελείας - Τατόι) με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Υποβολή και έγκριση του Ισολογισμού της χρήσης από 01/01/09 έως 31/12/2009 και των λοιπών οικονομικών καταστάσεων μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών.
 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τις οικονομικές καταστάσεις και τη διαχείριση της εταιρείας κατά την υπόλογη χρήση 01/01/2009 – 31/12/2009.
 3. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών τακτικών και αναπληρωματικών για τη χρήση του έτους 2010 και καθορισμός της αμοιβής αυτών.
 4. Τροποποίηση καταστατικού και ειδικότερα των εξής άρθρων: α) Τροποποίηση των άρθρων 22, 25 και 31.
 5. Πρόταση Δ.Σ. στη Γ.Σ. περί αντικατάστασης της κ. Σοφίας Χούμα και εκλογής νέου μέλους.
 6. Παρουσίαση του διεξαχθέντος ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης χρήσεων 2007 - 2008 από την εταιρεία ΑΞΩΝ και,
 7. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις. 

Με το ΣΕΚΑΠΛΑΣ

Το σωματείο μας έχει πάντα τις καλύτερες προθέσεις απέναντι σε κάθε κλαδική συνεργασία με γνώμονα το συμφέρον των μελών μας και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις. Παρ’ όλα αυτά τη χρονιά που μας πέρασε δεν  μας έγινε κάποια πρόταση. 

Με το Β.Ε.Α. 

Το Σωματείο μας πάντα προσπαθεί να είναι σε επικοινωνία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. Στη διάρκεια του 2010 ανακοινώθηκαν τα παρακάτω σεμινάρια:
Το ΒΕΑ σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΕΟΜΜΕΧ προγραμμάτισε δύο ειδικά σχεδιασμένα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις-μέλη του, ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ του ΕΟΜΜΕΧ διάρκειας 5 ωρών το καθένα, δηλαδή η κάθε θεματική ενότητα θα ολοκληρώνεται μέσα σε ένα απόγευμα. 1) ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – ΜΜΕ: Αυτό-διάγνωση προβλημάτων και τεχνικές παρέμβασης. 2) ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ: Τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν κάνουμε ποτέ. Για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω σεμινάρια, δεδομένου του κόστους για το ΒΕΑ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων (20 άτομα) ανά ομάδα. Από το σωματείο μας δυστυχώς δεν συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα άτομα.

Το ΒΕΑ σε συνεργασία με την ERGOWAY Εκπαιδευτική, στις 26/4/2010 ανακοίνωσε επιδοτούμενα (αμειβόμενα) σεμινάρια επιμόρφωσης εργαζομένων για τις επιχειρήσεις μέλη του, στο πλαίσιο του προγράμματος ΛΑΕΚ 1-25 του ΟΑΕΔ. Σε αυτά τα προγράμματα μπορούν να συμμετάσχουν –σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΟΑΕΔ- επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΑ, που απασχολούν με οποιαδήποτε μορφή εξαρτημένη σχέση εργασίας (ΙΚΑ) από 1 έως 25 εργαζομένους. Οι συμμετέχοντες στα εν λόγω προγράμματα πρέπει να είναι στην ΑΠΔ (αναλυτική περιοδική δήλωση) που υποβάλλει η επιχείρηση στο ΙΚΑ. Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να παρακολουθήσει μόνο ένα πρόγραμμα κατάρτισης και αμείβεται για τις ώρες συμμετοχής του στο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ούτε για τους συμμετέχοντες, ούτε για τους εργοδότες. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΜΕΞ

Γραμματειακή υποστήριξη & μητρώο μελών 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εναρμονιζόμενο με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του 2010 ξεκίνησε μια διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου μελών, όσον αφορά στα μέλη που έχουν οικονομικές οφειλές και δεν ακολουθούν τις προσπάθειες και τις εκδηλώσεις του σωματείου. Τον Μάρτιο έγινε η αντικατάσταση στη γραμματεία του ΣΕΜΕΞ. Η κ. Γωγώ Χειμωνάκη επικοινώνησε με όλα τα μέλη μας για την ολοκλήρωση του μητρώου και για τις τυχόν αλλαγές στα στοιχεία τους.

Μέσα στο 2010 καλωσορίζουμε και τα καινούργια μέλη που προστέθηκαν στην οικογένεια του ΣΕΜΕΞ τα οποία  είναι: Από τη Ζάκυνθο ο Γιατράς Ανδρέας, από τη Θεσσαλονίκη ο Κισκιπελής Γιώργος, από τον Κόρφο Κορίνθου ο Μανωλάκης Δημήτρης, από τον Ωρωπό Αττικής ο Παρμακλής Πολυχρόνης και από την Αθήνα ο Σουμαλάς Χρυσόστομος. Επίσης όλοι μας ευχόμαστε πολλά και καλά χρόνια σύνταξης στους συναδέλφους μας Θωμά Τσοβίλη, Βασίλειο Μαγκλάρα και  Διονύση Κανούτα.

Επαφές με τις αντιπροσωπείες 

Στη διάρκεια του έτους 2010 συνεχίστηκαν οι επαφές του σωματείου μας με τις αντιπροσωπείες εισαγωγής κινητήρων. Σε συναντήσεις που είχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ξενοδοχείο ΟΑΣΙΣ, στη Γλυφάδα προσκεκλημένοι διαδοχικά ήταν εκπρόσωποι των εταιρειών. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν την 1η Μαρτίου, στις 23 Απριλίου και  στις 6 Μαΐου. Είναι πάρα πολλά τα θέματα που απασχόλησαν τους εκπροσώπους  και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Και ένα από αυτά είναι ότι μέχρι το 2012 όλοι οι συνάδελφοί μας θα πρέπει να είναι νόμιμοι επαγγελματίες. 

Στις 8 Απριλίου στα γραφεία του ΣΕΜΕΞ στην Αθήνα έγινε η συνάντηση του γενικού διευθυντή του ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. κ. Ηρακλή Βονδικάκη και του προέδρου της Ιταλικής Ομοσπονδίας PUNTO CAR Direzione Commerciale κ. Luciano Balestra με τον πρόεδρο του ΣΕΜΕΞ κ. Ηλία Βουλγαράκη και τον γενικό γραμματέα κ. Μανώλη Επιτροπάκη αλλά και τον κ. Ζαφειρούλη καθώς και αντιπροσωπεία ηλεκτρολόγων του ΣΥΔΕΣΥΣ. Στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις και σκέψεις για θέματα που αφορούν τον κλάδο των μελών μας καθώς και της ομοσπονδίας του Ιταλού προσκεκλημένου και μίλησαν για νέα προϊόντα και υπηρεσίες που εξυπηρετούν.
Επίσης στις 14  Οκτωβρίου  κλήθηκαν όλοι οι εν Αττική ευρισκόμενοι συνάδελφοι στο Ξενοδοχείο ΟΑΣΙΣ για μια φιλική συνάντηση. Προσήλθαν 21 μέλη και συζήτησαν τις εξελίξεις στον κλάδο ενόψει και της οικονομικής κρίσης. Είχαν την ευκαιρία ο καθένας από το δικό του μετερίζι να καταθέσει τον προβληματισμό του, και από κοινού να βρεθεί μια συνισταμένη για τη λύση και την πορεία που θα ακολουθήσουμε.
Τον Νοέμβριο του 2010 ο κ. Γιώργος Εμμανουήλ παρακολούθησε τριήμερο σεμινάριο στην Ιταλία. Το σεμινάριο αυτό αφορούσε στην αεριοκίνηση μηχανών θαλάσσης. 

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο συνήλθε κατά τη διάρκεια του 2010 σε εννέα (9) συνεδριάσεις (9/4, 24/5, 2/7, 27/7, 17/9, 12/11, 3/12, 10/12, 21/12) και ασχολήθηκε με αρκετά θέματα ημερήσιας διάταξης.
Αγαπητοί συνάδελφοι το σωματείο μας βρίσκεται στη δεύτερη δεκαετία της ύπαρξής του. Στα χρόνια που πέρασαν μέχρι σήμερα μέσα από τις συμφωνίες μας, τις διαφωνίες μας αλλά προπάντων μέσα από την κοινή δουλειά μας καταφέραμε πάρα πολλά. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΡΟΒΟΛΗ 

«Τα Νέα του ΣΕΜΕΞ» 

Κύριο μέσο επικοινωνίας του Σωματείου με τα μέλη μας είναι το περιοδικό, ενημερωτικό δελτίο που εκδίδεται με τον τίτλο «Τα Νέα του ΣΕΜΕΞ».
Με τα «Νέα» μας επιδιώκεται η διαρκής ροή πληροφόρησης και ενημέρωσης για κάθε ενέργεια, παρέμβαση, εκδήλωση του Σωματείου μας καθώς και για τις γενικότερες ειδήσεις, πρωτοβουλίες, δραστηριότητες που μας αφορούν.
Επίσης, τα μέλη μας έχουν τη δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης μέσω τηλεφώνου, φαξ ή ηλεκτρονική αλληλογραφίας από τη Γραμματεία του Σωματείου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι άμεσα και έγκυρα απαντούν σε κάθε τους ερώτημα. 

Ανανέωση του site του ΣΕΜΕΞ 

Το Σωματείο μας παρακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας και προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες που παρέχει στα μέλη του είχε δημιουργήσει πριν από τρία χρόνια τη δική του ιστοσελίδα. Όμως με την πάροδο του χρόνου είχαν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα και δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα αυτή. Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι τον Νοέμβριο του 2010 έγινε επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας του ΣΕΜΕΞ. Μέσω αυτού του site το κάθε μέλος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνετε αλλά και να επικοινωνήσει με το σωματείο αξιοποιώντας τις νέες μορφές κοινωνικής δικτύωσης (facebook). 

Με υπουργεία και φορείς 

Το σωματείο μας στις 9 Ιουνίου 2010 έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα: Υπαγωγή των συνεργείων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στις περιφέρειες. Σχετικά με το προσχέδιο νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για την αναμόρφωση της Αυτοδιοίκησης.

Αξιότιμε κ. υπουργέ,
Το Σωματείο (ιστορικό ΣΕΜΕΞ)…

Επικροτούμε την προσπάθειά σας για μια πλήρη αναμόρφωση του όλου θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, αλλά θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο θέμα της υπαγωγής των συνεργείων (στους δήμους ή στις περιφέρειες). Ειδικότερα ζητάμε τα συνεργεία, που μέχρι σήμερα αδειοδοτούνται από τις Νομαρχίες, να μην υπαχθούν στην αρμοδιότητα των δήμων αλλά των περιφερειών.
Τα μέλη μας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να παραμείνουν ως έχουν επειδή η εμπειρία τους έχει δείξει ότι η στάση των δήμων, σχετικά με τα συνεργεία, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αδιάφορη (ή έστω υπάρχει μια ανοχή στη λειτουργία τους) έως και εχθρική.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η σημασία του επαγγέλματός μας για το κοινωνικό σύνολο είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι σχετίζεται με την ασφάλεια των πλόων, την οποία διασφαλίζουμε με την τεχνική μας υποστήριξη. Ο τουρισμός, η ευαισθητοποίηση των μελών μας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η προστασία του καταναλωτή-χρήστη σκαφών αναψυχής, στηρίζονται στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Οι μηχανικοί μας ανά πάσα στιγμή είναι δίπλα στους συνανθρώπους μας που είτε από χόμπι είτε από επάγγελμα έχουν σχέση με τη θάλασσα. Ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που βρίσκονται και εργάζονται στα νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές με την υπαγωγή των συνεργείων τους στους δήμους ή στις περιφέρειες θα τους προσθέσει περισσότερο άγχος και τρέξιμο.
Πέραν τούτου, έχουμε κάθε λόγο να φοβούμαστε ότι στις μικρές κοινωνίες των Δήμων μας δεν θα τύχουμε της καλύτερης δυνατής μεταχείρισης. Είναι δύσκολο να τηρούνται στα Δημοτικά Συμβούλια οι αντικειμενικές ισορροπίες, όπου –θα μας επιτρέψετε να πιστεύουμε- οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται πάντοτε με τα πλέον αντικειμενικά κριτήρια. Υπήρξαν και (ακραίες έστω) περιπτώσεις, που απουσίαζαν τα αντικειμενικά κριτήρια, όπου επικράτησε η προσωπική εμπάθεια ή η στενή αντίληψη του προσπορισμού ψήφων από μια ομάδα δημοτών, έστω και αν ο ιδιοκτήτης του συνεργείου αδικούνταν κατάφωρα.
Αντίθετα, πεποίθησή μας είναι ότι στις Περιφέρειες θα υπάρξει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. Είναι άλλα τα γεωγραφικά μεγέθη, η Περιφέρεια λειτουργεί περισσότερο «θεσμικά» και πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση των συναδέλφων μας θα είναι αδέκαστη. Σε κάθε περίπτωση, η υπαγωγή των σχετικών αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες διασφαλίζει τόσο την απρόσκοπτη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας όσο και την απαλοιφή κάθε πιθανότητας ή δυνατότητας συνδιαλλαγών.
Επίσης εκτιμούμε ότι είναι άστοχη η κατανομή αρμοδιοτήτων, όπως τουλάχιστον εμφαίνεται στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο οι μεν άδειες των συνεργείων χορηγούνται από τους Δήμους (Κεφάλαιο ΣΤ΄, άρθρο 94, παρ. 2, υποπαρ. 38), ενώ η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων από τις Περιφέρειες (Κεφάλαιο Ε΄, άρθρο 186, Τομέας Ε, παρ. 35). Θα ήταν τουλάχιστον παράλογο και δυσλειτουργικό να υπάρχουν δύο συναρμόδιες υπηρεσίες, σε διαφορετικές βαθμίδες της Διοίκησης για την ίδια εγκατάσταση.
Σας παρακαλούμε, λοιπόν, θερμά να αναθεωρήσετε τις σχετικές διατάξεις, όπως περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο ΣΤ΄, άρθρο 94, παρ. 2, υποπαρ. 38 του σχεδίου νόμου και να εντάξετε την αρμοδιότητα αδειοδοτήσεως των συνεργείων (έκδοση αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας, παρακολούθηση της λειτουργίας αυτών, ανακλήσεις και σφραγίσεις, έκδοση των Αδειών Άσκησης Επαγγέλματος, έκδοση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων, κ.ά.) στις Περιφέρειες. Με την πεποίθηση ότι θα αναγνωρίσετε το δίκαιο και εύλογο του αιτήματός μας και θα ανταποκριθείτε θετικά. Υπογεγραμμένη επιστολή από τους κ.κ. Βουλγαράκη Ηλία και Επιτροπάκη Εμμανουήλ. 

Στις 3 Αυγούστου 2010 στη διαβούλευση που έγινε στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με θέμα: «Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Μεταφορών» συμμετείχε δυναμικά και το σωματείο μας με: Αιτιολογημένη πρόταση του Σωματείου Ελλήνων Μηχανικών και Επισκευαστών Εξωλέμβιων Μηχανών και Μηχανών θαλάσσης μικρών σκαφών αναψυχής. 

Κύριοι, σχετικά με το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου μεταφορών, σας γνωρίζουμε ότι το Σωματείο μας που εκπροσωπεί τον μοναδικό κλάδο ο οποίος ασχολείται συνεχώς και επαγγελματικά με την επισκευή και συντήρηση των μηχανών θαλάσσης και του εξοπλισμού τον μικρών σκαφών αναψυχής.
Πανελλαδικά ο αριθμός των αδειοδοτημένων επαγγελματικών μικρών σκαφών ανέρχεται πλέον των 30.000 των δε μικρών σκαφών αναψυχής πλέον των 115.000. Η πλειονότητα των παραπάνω σκαφών λειτουργούν με εξωλέμβιους – εσωεξωλέμβιους - εσωλέμβιους κινητήρες οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την πρόωση των μικρών σκαφών αναψυχής.
Η συμμετοχή των ναυτικών κινητήρων τόσο στην τουριστική βιομηχανία όσο και στη βιομηχανία σκαφών αναψυχής είναι σημαντική.
Το κόστος από την ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα, πλήθος των παραπάνω επαγγελματιών και ιδιωτών να αποποιούνται ενός αγαθού μεγάλης κεφαλαιακής αξίας, ή να περιορίζουν και τη χρήση του ακόμη, με αντίστοιχή απαξίωση του προϊόντος αλλά και μείωση του κύκλου εργασιών σε μια συγκεκριμένη αγορά όπου τα μικρά σκάφη έχουν καθοριστικό ρόλο, για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και τη διάδοση των αγαθών που προσφέρουν οι ελληνικές ακτογραμμές.
Το υπουργείο παιδείας αναγνωρίζοντας τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα καθόρισε το εκπαιδευτικό περίγραμμα και τα επαγγελματικά δικαιώματα, της υπόψη επαγγελματικής ειδικότητας.
Στο υπόψη νομοσχέδιο εισάγετε επίσης και καθορίζονται τα κριτήρια για την υγραεριοκίνηση των οχημάτων γεγονός το οποίο είναι πολύ σημαντικό και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και για λόγους εξοικονόμησης υγρών καυσίμων.
Εάν λάβουμε υπόψη ότι το ενεργειακό ισοδύναμο μεταξύ αερίων καυσίμων και βενζίνης είναι 1/3, τότε κατανοούμε την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ορθότητα της συγκεκριμένης πρότασης, που εάν επεκταθεί και στο σκάφος αναψυχής καταλαβαίνεται το μέγεθος της διαφύλαξης του περιβάλλοντος της θάλασσας και των ακτών.
Ορθά στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων απορρίψατε μεθοδεύσεις για τον έλεγχο τοποθέτησης εξοπλισμού υγροποιημένου αερίου από μια μικρή ομάδα αδειοδοτημένων εγκαταστατών, ορθά επιτρέπετε στους αδειοδοτημένους επισκευαστές ηλεκτρολόγους και μηχανικούς οχημάτων είτε μέσω εκπαίδευσης 100 ωρών είτε με αντίστοιχή εμπειρία την εργασία αυτή, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί και στο περιβάλλον του σκάφους αναψυχής και να εφαρμόζεται από τους τεχνικούς μηχανών θαλάσσης.
Σας γνωρίζουμε ότι οι ναυτικοί κινητήρες μικρών σκαφών αναψυχής σύγχρονης τεχνολογίας είναι μηχανήματα πολύ σύνθετα, η ανάλυση των κατασκευαστικών στοιχείων των εν λόγω θα μπορούσε να είναι αρκετά εκτενής, για το λόγο αυτόν ορθά το υπουργείο Παιδείας κατέγραψε, την αναγκαιότητα για ξεχωριστή ειδικότητα επισκευαστών κινητήρων μικρών σκαφών αναψυχής. Για τον ίδιο λόγο είναι δυνατή η ασφαλή χρήση εξοπλισμού υγροποιημένων καυσίμων ή αερίων καυσίμων υπό πίεση μόνο από τους εν λόγω επισκευαστές σκαφών αναψυχής (τεχνικούς μηχανών θαλάσσης).
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι, η ασφαλής λειτουργία εν μέσω θαλάσσης μπορεί να αποβεί μοιραία, επίσης να σας γνωρίσουμε ότι τα αέρια καύσιμα είναι πιο ασφαλή στη χρήση τους από ότι τα υγρά καύσιμα στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Για όλα τα παραπάνω ζητούμε όπως προβλεφθεί στο υπόψη πολυνομοσχέδιο και η ειδικότητα του τεχνικού μηχανών θαλάσσης μικρών σκαφών στο άρθρο 8 παρ. 8. Ομοίως, η κάρτα τεχνικού ελέγχου κινητήρων και η κάρτα καυσαερίων σκαφών. Υπογεγραμμένη επιστολή από τους κ.κ. Βουλγαράκη Ηλία και Επιτροπάκη Εμμανουήλ.

 Στον νέο υπουργό  Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδη στείλαμε συγχαρητήρια επιστολή για την ανάληψη των καθηκόντων του και του κάναμε ανοιχτά την πρόταση για συνάντηση με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του σωματείου μας.

Ημερολόγιο ΣΕΜΕΞ 2011

Το Σωματείο μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τύπωσε το ημερολόγιο του 2011 με σκοπό να συνδράμει οικονομικά στα έσοδά του. Το ημερολόγιο είναι τυπωμένο στην αφίσα ανακύκλωσης που το ΣΕΜΕΞ επιμελήθηκε για την ανακύκλωση των αποβλήτων. Έχει οριστεί ειδική τιμή 2 € για την ενίσχυση των σκοπών και των δραστηριοτήτων του ΣΕΜΕΞ ενώ παράλληλα έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε ένα δωράκι στους πελάτες και συνεργάτες μας με ελάχιστο κόστος. Επίσης δείχνουμε σε όλους γύρω μας ότι η εταιρεία μας αποδεδειγμένα ανακυκλώνει τα απόβλητά της και σέβεται το περιβάλλον. Όχι σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2011.

Αγαπητοί συνάδελφοι
Μέσα από τον ετήσιο Απολογισμό επιχειρήσαμε να καταγράψουμε συνοπτικά τους στόχους του ΣΕΜΕΞ και κατά το έτος 2010. Δύσκολη χρονιά, για όλη την Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και σε όλους τους κλάδους, κατά τη διάρκεια της οποίας πιστεύουμε ότι, όπως πάντα, ανταποκριθήκαμε στην αποστολή και στις επιδιώξεις όλων μας. Από το Διοικητικό Συμβούλιο καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουμε όλα τα θέματα του Σωματείου, αυξάνοντας τη δυναμική και την εξωστρέφειά μας ως κλάδος.
Όπως πάντα περιμένουμε από τους συναδέλφους-μέλη μας μέσα από τις εκφράσεις των απόψεων και των προτάσεών τους, καθώς και μέσα από τον διάλογο που θα ακολουθήσει κατά την Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, να προκύψουν οι καλύτερες αποφάσεις για το τρέχον έτος και για το μέλλον το δικό μας και του κλάδου μας.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!
 

Διαβάστηκε 4626 φορές

Αναζήτηση

Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 110 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τελευταία Νέα

 • Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Σ.Ε.Μ.ΕΞ
 • Έφυγε ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος
 • Αγγελία : Ζητείται βοηθός μηχανικού
 • Κλοπή φουσκωτού σκάφους
 • Σ.Ε.Μ.ΕΞ – DQS Hellas: Εξετάσεις Πιστοποίησης ISO 17024
 • Ετήσια τακτική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
  From:

Newsletter

Facebook